Oyun çocuğu yetişkin hayatına hazırlayan son derece önemli bir araçtır. Oyun, çocukların hareket, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal kapasitelerinin gelişmesine fırsat vererek toplum içerisindeki sosyal rollerini ve kendilerini diğer fertlerden ayıran özelliklerinin farkına varmalarını sağlar. Ana-babaların, oyunun çocukların öğrenme ve rahatlama yolu olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Farklı yaşlarda farklı oyunlar çocukların ilgi alanlarına girmektedir. Oyunlar, çocukların gelişim aşamalarında farklı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak ortaya çıkar.
- AYNI SESLE BAŞLAYAN SÖZCÜKLERİ SIRA İLE SÖYLEYELİM
Bu etkinliği (3-4-5) yaş grubunda ki çocuklarınızla beraber oynayabilirsiniz. Örneğin; yetişkin, çocuğa “e” sesi ile başlayan sözcükleri bulma oyunu oynamayı teklif eder. Bu oyunu başlangıç düzeyinde (küçük yaş grubu için) resimli kartlarla oynayabilirsiniz. Sırayla seçtiğiniz resimli kartlardan “e” sesi ile başlayanları bulup, söyleyebilirsiniz. Daha sonra ki oyunları resimli kartları kullanmadan oynayabilirsiniz. Dil- bilişsel gelişimlerine katkı sağlayacağınız bu oyunla çocukların sözel ifade yönlerini ve kelime dağarcıklarının gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.
- AYAKKABI GİYME ÇIKARMA YARIŞMASI
Aile üyeleri halka olur. Anne ya da baba diğer oyunculara: “bir ayak üzerinde dururken diğer ayakkabınızı çıkartabilir misiniz?” diye sorar. Önce bir deneme yapılır. Yarışmaya geçildiği zaman, yere basmadan bir ayakkabısını çözen ve ayağından çıkaran oyuncu alkışlanır. Oyun, çocuğunuzda denge kurma, el göz koordinasyonu ve bedensel kuvvetlilik yönlerini geliştirecektir.
- BOOMMM..
Aile üyeleri bir halka olurlar. Sıra ile sayı saymaya başlarlar. Beş ve beş sayılarının katları kime rastlarsa o, sayı yerine boom der. Ondan sonrakiler yine saymaya devam ederler. Örneğin; 1-2-3-4- boom 6-7-8-9 boom- 11-12-13-14-boom gibi… sayı sayarken şaşıran olursa oyun dışı kalır ve bir sonraki tur da sıra ona geldiğinde o kişi atlanarak oyuna devam edilir. Oyun; çocuğunuzun sayısal yönünü kuvvetlendirirken dikkat ve konsantrasyon gerektirdiği için dikkat sürelerini kullanmayı da öğretecektir.
- UÇTU UÇTU
Ebeveynlerden biri “ben uçtu uçtu dedikten sonra, uçan bir hayvanın adını söylersem o zaman kollarınla uçar gibi kanat çırpacaksın. Uçmayan bir hayvanın adını söylersem o zaman hiç hareket etmeyeceksin” der. Ebeveyn çocuğu yanıltmak ve şaşırtmak için uçmayan bir hayvanın adını söylediği zaman da kanat çırpma hareketi yapar. Ya da deve kuşu gibi uçmayan bir hayvanın adını söyler, yanılmayan oyuncu alkışlanır.
PSİKOLOG HANDE NUR AKIN